Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Legat Nikole Koke Jankovića, Kragujevac

2019 godine otvorena je galerija, Legat Nikole Koke Jankovića, u okviru Narodnog muzeja Kragujevca, sa preko 1700 umetničkih dela i originalnih predmeta iz umetnikovog ateljea. Nikola Koka Janković, vajar, profesor Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je u Kragujevcu, te je svom rodnom gradu i zaveštao zbirku umetničkih dela nastalih tokom sedam decenija umetničkog stvaralaštva.
Legat, jednog od najznačajnijih srpskih vajara druge polovine XX veka, je jedinstveno arhitektonsko zdanje Zorana Gagića, a njegovom današnjem izgledu doprineli su i diskretni proizvodi ACO kompanije – Slottop šlic kanali i poklopci za ispunu, koji obezbeđuju zaštitu od površinskih voda i omogućuju nesmetan pristup ovom objektu tokom cele godine. Pored toga što bezbedno i brzo odvode površinsku vodu, svojim diskretnim dizajnom ne narušavaju homogeni izgled površine na kojoj se nalaze.